AMICUS RES: Není od věci opakování rad a tipů domova i ekologie v přírodě

Není od věci opakování rad a tipů domova i ekologie v přírodě

V přírodě se zatraceně dobře energií šetří...kvočna s kuřátky
Pár dobrých rad se vždy hodí. Zkuste se zamyslet, zda by něco šlo vylepšit i ve vašem skvělém domově. Možná to znáte, ale jako připomenutí to pořád bude aktuální...

34 tipů, jak šetřit přírodu i vlastní peněženku

Stačí několik jednoduchých triků a vy i vaše rodina ušetří měsíčně až polovinu výdajů za energie. Ještě více můžete ušetřit za topení a ohřev vody. Zároveň tak pomůžete snížit znečištění ovzduší a zásadně omezit svůj příspěvek ke klimatickým změnám. Nemusíte nijak slevovat na svém pohodlí – naopak, vaše domácnost bude v mnoha ohledech modernější než dříve!

1. Netopte více než potřebujete

Snížení pokojové teploty o 1 °C ušetří až 6 % energie na vytápění. Ideální teplotu vnímáme každý jinak, ale zdravé a zároveň příjemné prostředí pro průměrného Středoevropana je v obývacím pokoji 19-20 °C, v kuchyni 17-18 °C, v ložnici 17-18 °C a na chodbách 15 °C.

2. Pozor na zakryté radiátory

Radiátory ani jiná topná tělesa nikdy nezakrývejte závěsy, záclonami, oblečením, nábytkem ani ničím jiným. Čím lepší má váš radiátor výhled na zbytek místnosti, tím lépe a levněji Vám ji zahřeje. Nezapomínejte ani na pravidelné odvzdušňování radiátorů.

3. Reflexní fólie

Reflexní fólie stojí pár korun, ročně Vám ale pomůže ušetřit až několik set. Umístěte ji na zeď za radiátor nebo jiný zdroj tepla, odrazí zpátky do místnosti až 90 % tepelného záření.

4. Větrejte krátce a intenzivně

Při větrání je lepší vypnout topení a okna otevřít dokořán. Tímto způsobem se rychle vyvětrá a stěny zůstanou teplé. Pokud dlouze větráte pootevřeným oknem a zároveň máte zapnuté topení, velmi plýtváte. Chcete-li ztráty spojené s větráním snížit až o 90 %, pořiďte si tzv. rekuperační jednotku – kromě výrazné úspory energie se zbavíte průvanu a nepříjemných výkyvů teplot spojeným s větráním.

5. Pořiďte si programovatelný termostat nebo alespoň termostatické ventily

Moderní prostorové termostaty dokážou nastavit teplotu přesně podle vašeho přání: večer vyšší, přes den a v noci nižší. Po dobu své delší nepřítomnosti místnost jen temperujte. Pokud máte ústřední topení, pořiďte si alespoň termostatické regulační ventily, které vám umožní vytápět místnost na konstantní teplotu (je ale potřeba, aby výměna proběhla v celém bytě nebo domě).

6. Větrák nebo klimatizace?

Malá klimatizační jednotka pro jednu místnost má spotřebu okolo 1000 wattů. To je šestnáctkrát více než spotřeba velkého stojanového ventilátoru.

7. Pořiďte si kvalitní okna

Jedním starým oknem můžete ztrácet stejně nebo dokonce více tepla, než celou nezateplenou zdí. Investice do kvalitních oken se vám proto několikanásobně vrátí.
Taková okna mají účinné těsnění, trojité sklo nebo dvojité sklo s meziokenní izolační fólií a meziokenní prostor vyplněný plynem s nízkou tepelnou vodivostí. Levnější alternativou mohou být zateplené okenice, které ale nezapomínejte na noc zavírat.

8. Zateplete svůj dům

V českých domácnostech spotřebujeme až 70 % energie na vytápění. Kvalitním zateplením svého domu na tzv. pasivní standard můžete snížit spotřebu energie a s tím spojené náklady téměř na nulu. V zatepleném domě nebo bytě se přitom budete cítit lépe. Vaše tělo totiž vnímá i teplotu stěn a podlahy, a tak v místnosti, kde jsou chladné stěny a pouze teplý vzduch, si většina z nás připadá nepříjemně. Na izolaci nešetřete - za dobu své životnosti se vám nejen zaplatí, ale navíc ušetří desítky až stovky tisíc korun.

9. Netopte elektřinou

Nepoužívejte elektřinu k vytápění – je to drahé a neekologické. Při výrobě, transformaci a přenosu elektřiny totiž dojde ke ztrátě okolo 75 % energie obsažené v palivu použitém k její výrobě. K výrobě stejného množství tepla tak spotřebujete 4x více paliva např. uhlí, než kdybyste ho využili k výrobě tepla přímo. Čím tedy topit? Zde je seznam jednotlivých zdrojů podle jejich dopadů na životní prostředí od nejmenších k největším: solární tepelné kolektory, kotel na dřevo nebo biomasu, tepelné čerpadlo na elektřinu z OZE, infrazářič na elektřinu z OZE, kotel na zemní

plyn, tepelné čerpadlo na elektřinu z konvenčních zdrojů, ústřední topení (teplárna spalující uhlí), kotel na uhlí, infrazářič na elektřinu z konvenčních zdrojů, přímotop.

10. Pečte úsporně

Ačkoliv je v receptu doporučeno předehřát troubu, většinou je to zbytečné (výjimkou jsou speciální těsta). Pokud ji vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii.

11. Chladnička patří do chladu

Pokud je chladnička nebo mraznička umístěna vedle tepelného zdroje např. radiátoru, sporáku, myčky nádobí či pračky, spotřebuje mnohem více elektřiny.

Je proto potřeba ji umístit daleko od tepelného zdroje, nebo mezi něj a chladničku dát izolaci. Každý stupeň Celsia v okolním prostředí navíc znamená zvýšení spotřeby zhruba o 4 %.

12. Teplota v chladničce

Ideální teplota v chladničce je –7 °C, na to obvykle stačí nejslabší regulační stupeň pokud nemůžete teplotu nastavit přímo.

13. Odmrazujte

Když se v mrazničce vytvoří vrstva ledu, začne prudce stoupat spotřeba energie, a proto ji doporučujeme pravidelně odmrazovat. Rychle se tvořící led a námraza mohou být způsobeny špatným dovíráním dvířek, takže nezapomeňte jednou za čas zkontrolovat i těsnění.

14. Pozor na malé hrnce

Zkuste si někdy dát ruku vedle malého hrnce postaveného na velké plotýnce: spousta tepla utíká kolem bez užitku. Dávejte proto pozor, aby byla šířka hrnce vždy přibližně stejná jako použité plotýnky nebo vařiče.

15. Používejte pokličky

Při vaření používejte pokličku. Mohlo by se zdát, že jde o drobnost, ale vaření v otevřených nádobách bez pokličky je na spotřebu energie náročnější o 150–300 %.

16. Méně vody při vaření

Používejte jen nezbytně nutné množství vody, neboť čím více vody, tím delší doba vaření a větší spotřeba energie. Použijete-li litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie až o 75 %. I při vaření obyčejných vajec můžete ušetřit: do hrnce stačí dát malé množství vody, vejce se uvaří ve vodní páře. Takto snadno uvaříte i brambory nebo brokolici.

17. Vařte na plynu

Plynový sporák je levnější a ekologičtější než elektrický. Pokud nemáte zavedený plyn, pořiďte si sporák s indukční deskou, je mnohem úspornější než všechny ostatní. Při vaření na elektrických sporácích nebo vařičích je výhodné využít tepelné setrvačnosti elektrických plotýnek.

18. Vodu ohřívejte v rychlovarné konvici

Nemáte-li indukční varnou desku, ohřejete vodu nejrychleji a s nejmenšími ztrátami v rychlovarné konvici nebo pomocí ponorného vařiče. Můžete tak ohřát nejen vodu na čaj či instantní polévku, ale třeba i na špagety nebo brambory – poté, co začne vařit, ji jednoduše přelijete do hrnce a pokračujete ve vaření na vařiči.

19. Nepoužívejte troubu, když nemusíte

Chcete si ohřát koupenou pizzu nebo rozpéct včerejší rohlíky v troubě? Pokud místo ní použijete kovový plát na vařiči nebo speciální nástavec na toustovač, ušetříte až 70 % energie.

20. Čistá dvířka u trouby

Při každém otevření dvířek trouby uniká asi 20 % tepla – sledujte proto připravovaný pokrm raději přes sklo.

21. Prádlo sušte na vzduchu

Sušičky prádla jsou zbytečnými žrouty energie. Prádlo je mnohem rozumnější pověsit na čerstvý vzduch nebo do sušárny. Víte, že sluníčko vám prádlo vybělí a navoní i bez chemie?

22. Nevyvařujte a nepředpírejte

Většina bakterií se zničí už při 60 °C. Na rozdíl od režimu s vyvářkou při této teplotě ušetříte až 50 % elektřiny. Pro běžné praní přitom postačí jen 30–40 °C. Pokud není prádlo mimořádně znečištěné, můžeme s klidným svědomím vynechat i předpírku.

23. Vždy plnou pračku

Pračka naplněná jednou ponožkou spotřebuje téměř tolik energie, jako pračka úplně plná. Některé pračky jsou sice vybaveny úsporným programem pro poloviční naplnění, který sníží spotřebu asi o třetinu, i tak je ale lepší počkat, až ji zcela naplníte.

24. Krátká sprcha místo koupele

Ohřev teplé vody je velmi energeticky náročný – spotřebuje 20-30 % energie v domácnosti. Proto je lepší krátká sprcha, než plná vana každý den. Používáním úsporných hlavic snížíte spotřebu vody a tím i spotřebu energie na polovinu. Když se mydlíte nebo šamponujete, vodu zastavte.

25. Ohřívejte vodu sluníčkem

Pokud můžete, pořiďte si solární kolektory na ohřev teplé vody. Kolektor s rozměry 0,75 x 2 metry dokáže v našich podmínkách ohřát přibližně polovinu teplé vody, kterou za rok spotřebuje jedna osoba.

26. Tam, kde si potřebujete pořádně posvítit, použijte úsporné kompaktní zářivky

Kompaktní zářivky vydrží několikanásobně déle než tradiční žárovky a ušetří až 80 % elektřiny na svícení. Oproti rozšířenému mýtu mohou mít stejně příjemné žluté světlo jako žárovka - stačí si vybrat zářivku s označením „žlutá/teple bílá“ nebo „2100K“ až „3100K“. Tradičních vláknových žárovek včetně halogenových se úplně zbavte, protože extrémně plýtvají energií – až 90 % jí unikne ve formě tepla.

27. Používejte energeticky úsporné spotřebiče

Malé rozdíly energetické náročnosti jednotlivých spotřebičů znamenají během let velkou úsporu energie i peněz. Největší rozdíly ve spotřebě energie najdeme mezi chladničkami a mrazničkami. Elektrické spotřebiče jako pračky, chladničky a sporáky musí být povinně označeny energetickým štítkem, který ukazuje jejich energetickou hospodárnost. Škála začíná od energeticky nejúspornější kategorie A+++ až do kategorie D, která tak označuje výrobky s nejvyšší spotřebou. Vybírejte si ledničky v kategorii A+++, ostatní spotřebiče v kategorii A.

28. Není monitor jako monitor

Pokud máte starý CRT monitor, vyměňte ho za LCD. Úspora ve spotřebě energie je u LCD monitoru se stejnou úhlopříčkou průměrně 70 %. Mezi LCD monitory jsou ale velké rozdíly – vždy si přečtěte informaci o spotřebě. Nejnižší je u LED obrazovek.

29. Vypínejte počítač

Ačkoliv na počítači zrovna nepracujete, stále spotřebovává až 70 % energie. Takže i během přestávky je lepší ho vypnout, nebo převést do režimu spánku, ten se liší od tzv. úsporného režimu – v něm počítač dále spotřebovává elektřinu, i když méně než v běžném provozu.

30. Nenechávejte elektroniku v pohotovostním režimu

Váš televizor, audiosystém a další elektronika spotřebují v tzv. pohotovostním režimu každoročně velké množství elektřiny. Když zapojíte několik spotřebičů do prodlužovacího kabelu s vypínačem, který budete na noc vypínat, ušetříte peníze i životní prostředí.

31. Netopte si nabíječkou

I nabíječka, ke které není připojen telefon, obvykle dále spotřebovává elektřinu a přeměňuje ji na teplo (zkuste si na ni sáhnout). Promrháte tak až desetinásobek energie skutečně potřebné k nabíjení.

32. Vyhýbejte se spotřebičům na baterky

Telefony, elektrické holicí strojky a zubní kartáčky s přímým síťovým zapojením spotřebují podstatně méně energie než spotřebiče na baterky. Pokud nemáte možnost a baterky potřebujete, zvolte si ty, které lze opakovaně dobíjet.

33. Dejte přednost notebooku

Notebooky mají při stejném výkonu mnohem menší spotřebu než stolní počítače, jak informovalo Greenpeace ČR v květnu 2011. Přestože většina z uvedených údajů má v tomto směru dlouhodobou platnost, některé z nich mohou v důsledku vývoje techniky a trhu časem zastarat – informujte se o novinkách.

34. Vyrábějte si vlastní energii a teplo

Možností je celá řada – od solárního ohřevu teplé užitkové vody, přes kotel na dřevo, nebo tepelné čerpadlo, až po vlastní výrobu elektřiny ze slunce, větru či biomasy.

Ve všech uvedených případech se vám investované peníze nejen vrátí, ale i zúročí.

Zdroj: greenpeace cz

Co se tady nejvíce čte

ŠTÍTKY TO NAJDOU - MENU: Jak na to?

Skvělý domov Praha Sociální sítě Odposlechnuto Fotografie Humor Humor a vtipy Kočky Sobě Videa Reálný svět bytí Tipy a návody Žena je původce činu Kariera Selský rozum a kritické myšlení Vesele do života Jídlo a zdraví Pražské perličky komentáře úvahy Jak na to Královské město Příroda Tramvaj Základ poznání Životospráva Bloggeři Obrázky a domov Přátelství Příroda a zdraví Hudba-videa Internet Metro ZIMA Zdraví Čas říci sbohem Česká písnička Amerika CICERO Karel Kryl Londýn Rady a tipy Svoboda Etické principy Obrázkové příběhy Sociální příčiny irracionality Velikonoce Dětská moudrost Google Hudba z radosti Karlův most Komentáře Kuchyně Káva coffee Lidé Pes přítel domova Pohádka lásky Zateplení domova Štěstí získává přátele Autobusy Básník zpěvák a genius doby Centrum Freedom MŮJ POHLED NA SVĚT Plaváček Procházky Zdraví a nemoc Zdraví a pohyb Zásady Bolest BonaFides Evergreen Facebook Groupthink Jaro Krásné ženy Noční toulky Počítače Notebooky Ptáci Pět zásad socialismu Skupinová hloupost Sochy Spotřebitelské chování Večerní Praha Čas pomoci Cestovníci Emoce a úžas Kde to je? Koupelny Lavičky Lidový folklor Mobilní internet Momentky a cesty Nemoci lidské Panorama Perská kočka Přítel Recepty a rady Sladkosti Staroměstské náměstí Stáří a domov Umělci Vltava Vánoce Řeka Ženy Židovský Andrea Bocelli Automobily Až na dno Bradley Bubáci Celtic Woman Chalupa Domov Doprava Dragoon Ride Duše Děti Dům Exekutor v Česku Farmářské trhy Hity Hradčany Hypertense Kodex Lékaři a vědci Léčivé rostliny Moonlight Shadow O stupiditě O stáří Osud Pitná voda a jiné nápoje Podzim Poruchy osobnosti Potraviny Písek Předjaří Sama doma Slepičky Snídaně Speed Rock Stavební akrobacie Strach Svátky Telefon Uličky pražské Věda a svět Změny počasí Írán Úvod Český prezident Čáp přináší štěstí Anna Netrebko Auto Autosalon Ave Maria Bez domova Blondie Boží Muka Breakfast Bylinky Cicero O stáří Civilizace Coffee Den bez Megan Dezinformace Dobytčí trh Déjá vu Eric Clapton Evropa Fake news Forum 2000 Google+ Horské panorama Hroznové víno Investiční mince Jak se loví jeleni Ježíš Kristus Jižní Čechy Karel Schwarzenberg Killing Me Softly Kocouří siesta Kominíci Komunita Kostely Krajina Kytara Laughing babies [HQ] Les Marie Rottrová Marlene Dietrich Megan Fox Mince Modrá planeta Země Morning Cofee My Story Na kulaťáku Naše kuchyně Ovoce Paměť Pirátství Pohádka Pohádky a my Poliklinika Průmysl lži Queen Rande Recepty k vaření Renata Roxette STING & CHEB MAMI Sarah Brightman Skutečné příběhy Smích a úsměv Smíchov Srdce ze skla Teen Terra incognita Time in The West USA Už se cítíš líp V tramvaji Velký švýcarský salašnický pes Venkov Verše Veteran Violin Concerto Vytápění Václavské náměstí Zahrady Zlato Zázvor nedávejte srdce nesvěřujte se peníze práci Úvahy Čokoláda Škola Štěstí 1968 AMICUS RES Afrika Agrese Amazing Grace Amy McDonald Anna Kurnikova Anne Sophie Mutter Architektura Atavismus BabyBox Bajka o mravenci a cikádě Bazilišek Beatles Beethoven Bez černý Bon Jovi Bonnie Tyler Borůvky Budějovická Cambridge Christina Aguilera Christina Aquilera Chrome Chrámy Citron Cyklistika Deer Hunting Dejvice Delerium - Silence ft. Sarah McLachlan (Tiesto Mix) Doktor střídmost Domácí chléb Drozd zpěvný Dálnice Dýmka EMO Erin Mc Carley Fauna František Koukolík Fysikální a sociální teplo Gigliola Cinquetti Guláš Historical music Holubi Holy Night Homeless Houby Hovno Hybridní pohon Immanuel Kant Imunitní systém Indiánský systém Internet a Google Chrome Introvert Italie Iveta Bartošová Jak mají vypadat správní čerti Jan Werich Janine Jansen Jaromír Nohavica Jaterní poruchy a životospráva KFC Kanada Kančí Karel Hašler Karlovo náměstí Klára Vytisková Kniha Koledy Koně Kočka domácí Krby Kritika Krmítko Krásná dudačka Kuřecí La Marseillaise Lita Ford Ludvík Hess Manipulace Markéta Hejná Marta Kubišová Martina Karel Kryl Melody Boys Metelesku blesku Migrace Mireille Mtahieu Montgomery Jižní eskadrona Motory Motúčko Muzikanti Muškáty Muži Máj Máma Měsíční svit Nemocnice Nordic walking Nástroje sovětské agrese - tanky invaze války O Evě a Adamovi O Honzovi O dobrodiních O víře Ochratoxiny Oheň Opičky Osvětlení Pes velký švýcarský Petr Novák Petula Clark Pikora Pivo Placebo efekt Plymutky Pochod marodů Pomazánka Pomezní Pomlázka Postraumatická stresová porucha Prevence Prodavač a zákazník Práce Psychoanalýza Psychózy Pudy a instinkty Před koncem vrby Přednosti stáří Příběhy Půst R.A.Dvorský Radůza Rekuperace Renault Restaurace Robbie Williams Roberta Flack Roháč obecný Rumzeiss Rusko Růže Seneca Lucius Annaeus Sestry Allanovy Sigmund Freud Single Skořice Snář o koních Sonata Arctica Sprchování Spánek Stres Student Agency Stáří Střecha isolace Suzi Quatro Svobodní koně Swing TOXIQUE Taxmeni The End Of The World The Kelly Family The Rubettes Tomáš Halík Toyota Traktát Trauma Trubači Trubka v hudbě U Anděla Učitel Videa z domova Vitaminy Vladimír Páral Vlak Vlaštovičník větší Vláknina Vyšehrad Vzdělání Vzhůru ke koním Válka Vápník Vědomí a podvědomí WC WC STORY Waldemar Matuška We Are the World When I Fall In Love William a Kate Youtuberka ZOO Zemanta Zjevení moudrosti Zlato a investice Zrcadla Zvěřina Zírání internetové úložiště mezinárodní folklorní festival tím hůř se cítím Úzkost Čaj Čerti Česnek Česnekový elixír Čtěte Čáp bílý Čím lépe se mám česneková pomazánka s vejcem Řidičák Šimon Pánek Švédsko že?

Vybraný příspěvek

„Fake news musí být sexy, musí vypadat trochu pravdivě a trochu lechtivě. Fake news, Dezinformace, Průmysl lži, Český prezident, Etické principy

Český prezident s podporou (vstává ze židle) Ochranka - židle a prezident?? Opatrně! Neklopit! „Fake news musí být sexy, musí vypadat...