AMICUS RES: Ovoce a naše zahrady. Ovoce je plné vitaminů, vlákniny, antioxidantů, minerálních a jiných látek, které nás chrání před nemocemi tolik typickými pro současný životní styl.

Ovoce a naše zahrady. Ovoce je plné vitaminů, vlákniny, antioxidantů, minerálních a jiných látek, které nás chrání před nemocemi tolik typickými pro současný životní styl.

Zahradní jahody

Ovoce tvoří významnou součást našeho jídelníčku. Je chutné, na pohled lákavé, v přípravě ke konzumaci nenáročné (většinou stačí jen omýt nebo oloupat), a co je nejdůležitější – plné vitaminů, vlákniny, antioxidantů, minerálních a jiných látek, které nás chrání před nemocemi tolik typickými pro současný životní styl.

Světová zdravotnická organizace doporučuje sníst denně alespoň 2-4 porce ovoce, přičemž za porci je považováno zhruba 100g.

Mezi ovoce pěstované u nás a zeměpisně spadající do oblasti mírného pásma patří jádrovité, peckovité i bobulovité druhy. V roce 2006 byla celková spotřeba čerstvého ovoce mírného pásma u nás celkem 56 kg na osobu. Mezi nejoblíbenější patřila jablka (27 kg), dále švestky, broskve, vinné hrozny, meruňky, jahody zahradní, hrušky, lesní plody, třešně, rybíz, višně a angrešt.

Ovoce jižní, dovážené ze zahraničí, zahrnuje citrusové, tropické a subtropické plody. V České republice jsme v roce 2006 spotřebovali celkem 32 kg čerstvého jižního ovoce na osobu, což je více než třetina všeho ovoce, které se u nás sní. Nejčastěji konzumujeme pomeranče, banány a mandarinky.

V dnešní době, kdy je exotické ovoce běžně k dostání na pultech, si už jen málokdo vzpomene, že ještě před asi 20 lety byly banány a mandarinky k sehnání jen o před Vánocemi a např. kiwi jsme neznali vůbec. Člověk je však na příjem ovoce ze svého zeměpisného pásma po generace adaptován, je proto dobré nepřeceňovat jižní druhy ovoce a neopomíjet ze současné lákavé nabídky exotických druhů ani naše domácí (ovoce mírného pásma).

Exotické ovoce, na rozdíl od ovoce vypěstovaného u nás, má pro nás několik nevýhod. Za prvé je sklizeno předčasně, ještě tvrdé a zelené. Během převozu se sice nepoškodí a neshnije, ale již nikdy nedosáhne takové kvality, jako kdyby uzrálo na stromě. Ovoce později dozrává ve speciální atmosféře, ale jeho jakost je snížena. Netýká se to jen velikosti či barvy plodů (bez vzduchu a bez sluníčka není červeného líčka), ale především jejich složení – buď jak buď, obsah vitaminů a jiných nutričně významných látek je v uměle dozrálém ovoci nižší.

Zralé švestky na stromě
Také kůru ovocných plodů je třeba před dlouhou cestou důkladně chemicky ošetřit, jinak by se během přepravy velká část nákladu zkazila. Při loupání se pak těžko vyhneme kontaktu těchto látek s kůží a u citlivých osob mohou některé z nich vyvolat podráždění kůže či spojivek, popřípadě i alergické reakce.

Vybrané druhy českého ovoce

Jablka

Na světě se pěstuje okolo 7500 odrůd jablek. U nás patří mezi nejčastěji konzumovaný druh ovoce. V přepočtu na osobu a rok se jich v ČR spotřebuje průměrně 24 kg.

Jablka nejsou příliš bohatá na vitamin C (v jahodách je ho asi 13x více), ale jsou obzvláště ceněna pro svůj vysoký obsah vlákniny (pektinu), která je známá mnohými ochrannými účinky na zdraví. Hraje důležitou roli například v prevenci srdečně-cévních onemocnění, střevní divertikulózy a rakoviny tlustého střeva. Jablka obsahují také významné množství flavonoidů, které jako antioxidanty hrají ochrannou roli u různých onemocnění (ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění), ale také rakoviny střev. Jako doplněk je využívána v dietách při léčbě obezity, neboť prodlužuje pocit nasycení.

100 g jablek (středně velké jablko cca 180 g) obsahuje průměrně:Energie 220 kJ Železo 0,1 mg
Sacharidy 14 g Draslík 110 mg
Vláknina 2,5 g Vitamin C 5 mg
Vápník (Ca) 6 mg Vitamin A 55 IU
Fosfor (P) 11 mg Kyselina listová 3 µg
Hořčík (Mg) 5 mg Vitamin B6 0,04 mg

Zdroj: USDA Nutrient Data Laboratory

Švestky

Švestky jsou u nás hned po jablkách druhé nejoblíbenější ovoce (pro některé spíše v tekuté podobě). Obsahují velké množství vitaminu A a také poměrně dost draslíku (dostatek draslíku v potravě může mít mimo jiné positivní vliv na snížení krevního tlaku). Anthokyanová barviva ve slupce švestek mají antioxidační účinky. Jako jemné projímadlo je lze použít při zácpě, sušené mají výraznější účinky.

100 g švestek obsahuje průměrně: Energie 190 kJ Železo 0,2 mg
Sacharidy 11 g Draslík 160 mg
Vláknina 1,4g Vitamin C 9,5 mg
Vápník (Ca) 6 mg Vitamin A 345 IU
Fosfor (P) 16 mg Kyselina listová 5 µg
Hořčík (Mg) 7 mg Vitamin B6 0,03 mg

Zdroj: USDA Nutrient Data Laboratory

Broskve

Broskve jsou bohaté na vitamin A a na železo. Jsou také dobrým zdrojem draslíku a fosforu. Obsahují rozpustnou vlákninu, pektin, která snižuje cholesterol v krvi a pomáhá tak v boji proti srdečně-cévním chorobám.

100 g broskví (středně velká broskev cca 150 g) obsahuje průměrně: Energie 165 kJ Železo 0,25 mg
Sacharidy 10 g Draslík 190 mg
Vláknina 1,5 g Vitamin C 7 mg
Vápník (Ca) 6 mg Vitamin A 330 IU
Fosfor (P) 20 mg Kyselina listová 4 µg
Hořčík (Mg) 9 mg Vitamin B6 0,025 mg

Zdroj: USDA Nutrient Data Laboratory

Vinné hrozny

Vinné hrozny jsou chutným zákuskem, neboť obsahují oproti jiným druhům ovoce poměrně hodně sacharidů a energie. Nejsou to však prázdné kilojouly, jsou dobrým zdrojem mnoha bioaktivních látek, z nichž jmenujme alespoň vitaminy (např. vitaminy skupiny B), třísloviny, pektiny (rozpustná vláknina) a také polyfenoly, především resveratrol (látka obsažená ve slupkách bobulí, zejména těch červených, která má antioxidační a antibakteriální účinky).

100 g vinných hroznů (cca 20 bobulí) obsahuje průměrně: Energie 280 kJ Železo 0,4 mg
Sacharidy 18 g Draslík 190 mg
Vláknina 1 g Vitamin C 10 mg
Vápník (Ca) 10 mg Vitamin A 60 IU
Fosfor (P) 20 mg Kyselina listová 2 µg
Hořčík (Mg) 7 mg Vitamin B6 0,09 mg

Zdroj: USDA Nutrient Data Laboratory

Meruňky

Meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny, draslíku, fosforu a kyseliny listové. Jsou doslova nabité vitaminem A, tři meruňky denně pokryjí celou denní doporučenou dávku tohoto vitaminu. Je nezbytný pro dokonalý zrak a jeho nedostatek může vést k šerosleposti. Pomáhá udržovat zdravou kůži a sliznice a jako antioxidant chrání před nádorovými a kardiovaskulárními nemocemi. Snížený příjem tohoto vitaminu může vést k narušení ochrany proti infekcím (časté jsou pak zejména záněty dýchacích cest). Pozor však na předávkování, které může způsobit akutní i chronickou otravu.

100 g meruněk (cca 3 meruňky) obsahuje průměrně: Energie 200 kJ Železo 0,4 mg
Sacharidy 11 g Draslík 260 mg
Vláknina 3 g Vitamin C 10 mg
Vápník (Ca) 14 mg Vitamin A 1910 IU
Fosfor (P) 23 mg Kyselina listová 9 µg
Hořčík (Mg) 10 mg Vitamin B6 0,05 mg

Zdroj: USDA Nutrient Data Laboratory

Jahody zahradní

Jahody obsahují jen malé množství sacharidů a mají proto relativně nízkou energetickou hodnotu. Jejich dužina je plná vitaminu C (8 jahod pokryje doporučenou denní dávku) a kyseliny listové, která je důležitá pro krvetvorbu a jako prevence vrozených vývojových vad plodu. Dále jsou jahody bohaté na vitaminy skupiny B, železo, fosfor, vápník a hořčík.

100 g jahod (cca 8 středních jahod) obsahuje průměrně:Energie 140 kJ Železo 0,4 mg
Sacharidy 8 g Draslík 150 mg
Vláknina 2 g Vitamin C 60 mg
Vápník (Ca) 16 mg Vitamin A 12 IU
Fosfor (P) 24 mg Kyselina listová 24 µg
Hořčík (Mg) 13 mg Vitamin B6 0,05 mg

Zdroj: USDA Nutrient Data Laboratory

Hrušky

Hrušky obsahují ve významnějším množství především vitaminy skupiny B, železo, jsou bohaté na vlákninu, kyselinu listovou a také flavonoidy.

100 g hrušek (1 střední cca 180 g) obsahuje průměrně:
Energie 240 kJ Železo 0,2 mg
Sacharidy 15 g Draslík 120 mg
Vláknina 3 g Vitamin C 4 mg
Vápník (Ca) 9 mg Vitamin A 23 IU
Fosfor (P) 11 mg Kyselina listová 7 µg
Hořčík (Mg) 7 mg Vitamin B6 0,03 mg

Zdroj: USDA Nutrient Data Laboratory

Rybíz

Bobule rybízu jsou v pravém slova smyslu vitaminová bomba. A nejen vitaminová, rybíz obsahuje také velké množství minerálních a jiných bioaktivních látek. Jmenujme alespoň vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo, resveratrol, vitaminy B1, B6, C, A, K či kyselinu listovou. Červený a bílý jich obsahuje výrazně méně než černý, ale přesto výrazně více než většina jiných druhů ovoce.

100 g červeného/černého rybízu (1 šálek cca 110 g) obsahuje průměrně: Energie 230/260 kJ Železo 1/1,5 mg
Sacharidy 14/15 g Draslík 275/320 mg
Vláknina 4/? g Vitamin C 40/180 mg
Vápník (Ca) 33/55 mg Vitamin A 40/230 IU
Fosfor (P) 45/60 mg Kyselina listová 8/? µg
Hořčík (Mg) 13/25 mg Vitamin B6 0,07/0,07 mg



Co se tady nejvíce čte

ŠTÍTKY TO NAJDOU - MENU: Jak na to?

Skvělý domov Praha Sociální sítě Odposlechnuto Fotografie Humor Humor a vtipy Kočky Sobě Videa Reálný svět bytí Tipy a návody Žena je původce činu Kariera Selský rozum a kritické myšlení Vesele do života Jídlo a zdraví Pražské perličky komentáře úvahy Jak na to Královské město Příroda Tramvaj Základ poznání Životospráva Bloggeři Obrázky a domov Přátelství Příroda a zdraví Hudba-videa Internet Metro ZIMA Zdraví Čas říci sbohem Česká písnička Amerika CICERO Karel Kryl Londýn Rady a tipy Svoboda Etické principy Obrázkové příběhy Sociální příčiny irracionality Velikonoce Dětská moudrost Google Hudba z radosti Karlův most Komentáře Kuchyně Káva coffee Lidé Pes přítel domova Pohádka lásky Zateplení domova Štěstí získává přátele Autobusy Básník zpěvák a genius doby Centrum Freedom MŮJ POHLED NA SVĚT Plaváček Procházky Zdraví a nemoc Zdraví a pohyb Zásady Bolest BonaFides Evergreen Facebook Groupthink Jaro Krásné ženy Noční toulky Počítače Notebooky Ptáci Pět zásad socialismu Skupinová hloupost Sochy Spotřebitelské chování Večerní Praha Čas pomoci Cestovníci Emoce a úžas Kde to je? Koupelny Lavičky Lidový folklor Mobilní internet Momentky a cesty Nemoci lidské Panorama Perská kočka Přítel Recepty a rady Sladkosti Staroměstské náměstí Stáří a domov Umělci Vltava Vánoce Řeka Ženy Židovský Andrea Bocelli Automobily Až na dno Bradley Bubáci Celtic Woman Chalupa Domov Doprava Dragoon Ride Duše Děti Dům Exekutor v Česku Farmářské trhy Hity Hradčany Hypertense Kodex Lékaři a vědci Léčivé rostliny Moonlight Shadow O stupiditě O stáří Osud Pitná voda a jiné nápoje Podzim Poruchy osobnosti Potraviny Písek Předjaří Sama doma Slepičky Snídaně Speed Rock Stavební akrobacie Strach Svátky Telefon Uličky pražské Věda a svět Změny počasí Írán Úvod Český prezident Čáp přináší štěstí Anna Netrebko Auto Autosalon Ave Maria Bez domova Blondie Boží Muka Breakfast Bylinky Cicero O stáří Civilizace Coffee Den bez Megan Dezinformace Dobytčí trh Déjá vu Eric Clapton Evropa Fake news Forum 2000 Google+ Horské panorama Hroznové víno Investiční mince Jak se loví jeleni Ježíš Kristus Jižní Čechy Karel Schwarzenberg Killing Me Softly Kocouří siesta Kominíci Komunita Kostely Krajina Kytara Laughing babies [HQ] Les Marie Rottrová Marlene Dietrich Megan Fox Mince Modrá planeta Země Morning Cofee My Story Na kulaťáku Naše kuchyně Ovoce Paměť Pirátství Pohádka Pohádky a my Poliklinika Průmysl lži Queen Rande Recepty k vaření Renata Roxette STING & CHEB MAMI Sarah Brightman Skutečné příběhy Smích a úsměv Smíchov Srdce ze skla Teen Terra incognita Time in The West USA Už se cítíš líp V tramvaji Velký švýcarský salašnický pes Venkov Verše Veteran Violin Concerto Vytápění Václavské náměstí Zahrady Zlato Zázvor nedávejte srdce nesvěřujte se peníze práci Úvahy Čokoláda Škola Štěstí 1968 AMICUS RES Afrika Agrese Amazing Grace Amy McDonald Anna Kurnikova Anne Sophie Mutter Architektura Atavismus BabyBox Bajka o mravenci a cikádě Bazilišek Beatles Beethoven Bez černý Bon Jovi Bonnie Tyler Borůvky Budějovická Cambridge Christina Aguilera Christina Aquilera Chrome Chrámy Citron Cyklistika Deer Hunting Dejvice Delerium - Silence ft. Sarah McLachlan (Tiesto Mix) Doktor střídmost Domácí chléb Drozd zpěvný Dálnice Dýmka EMO Erin Mc Carley Fauna František Koukolík Fysikální a sociální teplo Gigliola Cinquetti Guláš Historical music Holubi Holy Night Homeless Houby Hovno Hybridní pohon Immanuel Kant Imunitní systém Indiánský systém Internet a Google Chrome Introvert Italie Iveta Bartošová Jak mají vypadat správní čerti Jan Werich Janine Jansen Jaromír Nohavica Jaterní poruchy a životospráva KFC Kanada Kančí Karel Hašler Karlovo náměstí Klára Vytisková Kniha Koledy Koně Kočka domácí Krby Kritika Krmítko Krásná dudačka Kuřecí La Marseillaise Lita Ford Ludvík Hess Manipulace Markéta Hejná Marta Kubišová Martina Karel Kryl Melody Boys Metelesku blesku Migrace Mireille Mtahieu Montgomery Jižní eskadrona Motory Motúčko Muzikanti Muškáty Muži Máj Máma Měsíční svit Nemocnice Nordic walking Nástroje sovětské agrese - tanky invaze války O Evě a Adamovi O Honzovi O dobrodiních O víře Ochratoxiny Oheň Opičky Osvětlení Pes velký švýcarský Petr Novák Petula Clark Pikora Pivo Placebo efekt Plymutky Pochod marodů Pomazánka Pomezní Pomlázka Postraumatická stresová porucha Prevence Prodavač a zákazník Práce Psychoanalýza Psychózy Pudy a instinkty Před koncem vrby Přednosti stáří Příběhy Půst R.A.Dvorský Radůza Rekuperace Renault Restaurace Robbie Williams Roberta Flack Roháč obecný Rumzeiss Rusko Růže Seneca Lucius Annaeus Sestry Allanovy Sigmund Freud Single Skořice Snář o koních Sonata Arctica Sprchování Spánek Stres Student Agency Stáří Střecha isolace Suzi Quatro Svobodní koně Swing TOXIQUE Taxmeni The End Of The World The Kelly Family The Rubettes Tomáš Halík Toyota Traktát Trauma Trubači Trubka v hudbě U Anděla Učitel Videa z domova Vitaminy Vladimír Páral Vlak Vlaštovičník větší Vláknina Vyšehrad Vzdělání Vzhůru ke koním Válka Vápník Vědomí a podvědomí WC WC STORY Waldemar Matuška We Are the World When I Fall In Love William a Kate Youtuberka ZOO Zemanta Zjevení moudrosti Zlato a investice Zrcadla Zvěřina Zírání internetové úložiště mezinárodní folklorní festival tím hůř se cítím Úzkost Čaj Čerti Česnek Česnekový elixír Čtěte Čáp bílý Čím lépe se mám česneková pomazánka s vejcem Řidičák Šimon Pánek Švédsko že?

Vybraný příspěvek

„Fake news musí být sexy, musí vypadat trochu pravdivě a trochu lechtivě. Fake news, Dezinformace, Průmysl lži, Český prezident, Etické principy

Český prezident s podporou (vstává ze židle) Ochranka - židle a prezident?? Opatrně! Neklopit! „Fake news musí být sexy, musí vypadat...